Speur– en reddingswerk


Basiscursus Speur– en reddingswerk 2025  


Duur: 1 theorieboek (digitaal) en 8 praktijklessen in het bos.


Kosten €105,- betalen voor 1 januari 2025. 


Inclusief: cursusboek, EHBO les (onder voorbehoud), certificaat, bringsel, gebruik van alle materiaal.

Locatie: wordt verstuurd voor aanvang van de cursus, omgeving Ermelo

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 12 honden. 

Data:2025 : data worden in najaar bekend gemaakt


Aanmelden? Gebruik het contactformulier of stuur een mail


Lees in elk geval de huisregels, zie "huisregels"


Vervolgcursus 2024   VOL 

Duur: 6 praktijklessen


Kosten: € 95, -betalen voor 1 september .


Exclusief: speurlijn, tuig, piketpaaltje, hesje voor de hond.
Zie voor informatie hierover elders op de site (Revierhesje DoeHetZelf)

Aantal deelnemers: minimaal 8 maximaal 12.

Data 2024:  29-9  6-10 20-10  3-11 17-11 8-12 Aanmelden kan via het inschrijfformulier of stuur een mail.Uitgebreide informatie


De lessen beginnen om 11 uur en duren tot ongeveer 13.30 uur.


Basiscursus speur- en reddingswerk


In deze cursus word de hond en geleider geleerd te zoeken naar een gewonde cq vermiste persoon.

In de cursus krijgt de u samen met u hond de volgende onderdelen: Uitlopen van een spoor, vlakte revieren, verwijzen en apporteren van voorwerpen, hindernisbaan met natuurlijke hindernissen, EHBO met betrekking op de hond en een speurtocht.


Theorieles:


Tijdens de theorieles zullen de trainers zich voorstellen en zal een uitleg gegeven worden over materiaal, locatie en de inhoud van de lessen.


Speuren:


Hier word de hond geleerd een spoor, door een persoon gelopen, te volgen. Het spoor kan bestaan uit een recht spoor, een spoor met hoeken en terrein overgangen. Op het spoor liggen enkele voorwerpen die de hond leert te verwijzen.


Vlakte revieren:


Hier word de hond aangeleerd, het zelfstandig opzoeken van een slachtoffer. De hond leert een slachtoffer, die ligt of zit, te verwijzen door middel van een bringsel. De hond word door de geleider het bos in gestuurd. Aan zijn halsband heeft hij een bringsel hangen. Als de hond het slachtoffer heeft gevonden neemt hij het bringel in zijn bek en brengt het terug naar de geleider. Voor de geleider is dit een teken dat de hond een slachtoffer heeft gevonden. De geleider neemt het bringsel van de hond aan en de geleider volgt de hond terug naar het slachtoffer.Dezemanier van vlakte revieren noemt men “Bringselen”.


Verwijzen


Tijdens het speuren moet een hond de voorwerpen aanwijzen, we noemen dat "verwijzen". De hond moet gaan zitten of liggen bij het voorwerp zonder dit vast te pakken. Omdat dit in het begin lastig is, wordt dat apart geoefend.


Apporteren:

Hier word de hond aangeleerd om een voorwerp terug te brengen (apporteren) naar de geleider. Dit is een oefening om het vasthouden van het bringsel tijdens vlakterevieren makkelijker te maken.


EHBO voor de hond:


Tijdens deze les zal de geleider EHBO tips krijgen. Uitlegwordt gegeven hoe te handelen bij verwondingen, hartstilstand of andere zaken die de hond kan oplopen, thuis en in het bos.


Hindernisbaan:


Hier zal de hondengeleider aangeleerd worden, samen met zijn hond, kleine natuurlijke hindernissen te nemen. Het gaat hier om hindernissen die de hond dus ook in de natuur tegen kan komen, zoals het over bomen springen en onder takken door kruipen.


Speurtocht:


In de cursus zal ook een speurtocht zitten. Tijdens deze tocht gaat de geleider samen met zijn aangelijnde hond een route lopen door het bos en over de hei, gebruikmakend van een kompas.

In de route zal de geleider samen met de hond verschillende opdrachten en oefeningen moeten doen.


Vervolgcursus Speur- en Reddingswerk


De vervolg cursus Speur-en Reddingswerk bestaat uit 6 praktijk lessen.


Deze cursus is een vervolg op de Basis cursus Speur-en Reddingswerk. De hond en geleider moeten dan ook de Basis cursus Speur-en Reddingswerk gehad hebben om hier aan deel te kunnen nemen.


In deze cursus zal er dieper en uitgebreider worden ingegaan op de onderdelen die met heeft gehad in de Basis cursus Speur-en Reddingswerk.


Onder meer:

Het spoor:

Het spoor zal langer blijven liggen voordat het word uitgelopen. Het spoor zal langer en moeilijker worden door meer terrein verschillen. Tevens zal er geoefend worden in lange sporen uitlopen in grote groepen.


Vlakte revieren:


Het vlakte revieren zal worden uitgebreid met meerdere slachtoffers, slachtoffer in een boom of met personen die in het terrein staan ( de hond mag deze niet verwijzen). Hoe om te gaan met een brancard. Tevens zal er ook eenreddingsoefeningin scene worden gezet waar de hond en geleider op moeten reageren.
Extra informatie speuren


De lessen worden op het militair oefenterrein gegeven bij Ermelo, Gelderland.


De lessen zullen aanvangen om 11:00 uur en zullen rond 14:00 uur afgelopen zijn.De volgende spullen dienen op de cursusdagen meegenomen te worden:

- Een rugzak (kleine) om spullen in te vervoeren (geen weekend tas)

- Water (bak) voor de hond.

- Goede halsband en riem. (geen slipketting)

- Een lange riem of touw om de hond aan vast te leggen.

- Deken voor de hond.

- Verschillende speeltjes en voorwerpen (handschoen, sleutelhanger, zakdoek)

- Beloningsbrokjes .

- Evt. een stevige grondhaak. (om de hond evt. aan vast te leggen).Denk er aan dat de cursus buiten zal plaats vinden, ongeacht de weersomstandigheden. Dus zorg dat je (warme) kleding aan hebt die eventueel vies mag worden.


Aangezien er niet altijd een restaurant in de buurt zal zijn, is het raadzaam om zelf eten en iets te drinken mee te nemen.


De honden moeten hun jaarlijkse cocktailprik gehad hebben.

Bij de eerste les uw inentingsboekje voor evt. inzage meenemen.


Leeftijd honden: al vanaf jonge leeftijd kunnen honden speuren.

Ze moeten in de cursussen basale gehoorzaamheid hebben, zoalste leren is op een hondenschool,
en ze moetenlichamelijk in staat zijn langere afstanden te lopen.


Let op: één begeleider traint één hond!